Novenyek

Pink banán, rózsaszín banán -> elvetve februar 20.
Musa velutina

A banán nemzetség egyik szépséges, ráadásul hidegtűrő faja. Őshazája az északkelet-indiai Asszám. Megjelenése hasonlít a gyümölcstermő banánéra, de sokkal alacsonyabb, mindössze 1,5 méter magasra nő. Méteres leveleinek fő ere rózsaszínes árnyalatú. Virág és termés nélkül is dekoratív, de virágzásakor vagy rózsaszínű, 6-7 centiméteres terméseivel, rendkívül egzotikus megjelenésű növény. Termései ehetőek, édesek, csak a magok miatt nehezen élvezhetőek. Megfelelő vízellátás mellett gyors növekedésű, a meleg égövi példányok gyakran már az első évben virágoznak és teremnek. Magyarországon a második évben számíthatunk virágzására.

Fényigényes növény, de tolerálja a félárnyékot is. Kedveli a tápanyagban gazdag, enyhén savanyú, nedves talajokat. A szabadban tartott növények helyét érdemes úgy megválasztani, hogy a lehető legkevesebb szelet kapja. A rizómája kb. mínusz 12 fokig bírja a fagyot, ezért biztosan csak takarással teleltethetjük át Magyarországon. Az első őszi fagyok után, amikor a levelei már elfagytak, de a szára még nem, kb. 60-80 centiméter magasságban levágjuk, dróthálóval tágan körbekerítjük, majd gombaölőszeres permetezés után száraz lombbal, vagy szalmával vastagon kitömjük a növény és a háló közötti részt. Végül takarjuk be fóliával is, hogy szárazon maradjon a takaróanyag. Ezzel az eljárással a talaja is vastag takarást kap, így megnő az esélye annak, hogy sikeresen átteleljen. Ha edényben neveljük, télen vigyük világos, fűtetlen helyiségbe.

Az év bármely szakában vethető, de azért érdemes úgy időzíteni, hogy tavasszal keljenek ki, hogy a kis magoncok számára legyen elegendő fény. A magokat vetés előtt 3 napig áztassuk szobahőmérsékletű vízben, de fontos, hogy a vizet naponta cseréljük ki. Ezután vetjük el kb. 1,5 centiméter mélyre, tápanyagban gazdag, komposztos, savanyú talajba. Azért, hogy a gombás betegségeket megelőzzük, keverhetünk a talajba egy kevés gombaölőt is. Ahhoz, hogy a csírázáshoz megfelelő páratartalmat biztosítsunk, a vetőedényt egy üveglappal fedjük le. Ne álljon alatta a víz, a földjét hagyjuk néha megszikkadni, de ne száradjon ki teljesen. Az optimális csírázási hőmérséklete 25-28 fok körül van, a magok csírázási ideje 1-6 hónap.


Sárga héjú Maracuja (+ Marakuja, nem-sarga) -> elvetve februar 20.
Passiflora edulis flavicarpa 

Ezt a típusú golgotavirágot tartják az egyik legszebb nemesítésnek, emellett könnyen kezelhető, nagyméretű virágai 12-14 cm-esek, édesen illatoznak, így nemcsak csodás virágaival díszíti kertünket, hanem a becsalogatott pillangókkal is.

A golgotavirág kúszó szárú, kacsokkal kapaszkodó évelő, eredeti élőhelyén fákra fut fel, gondoskodjunk róla, hogy a kertben is legyen hova kapaszkodnia.

Meleg, jól szellőző, világos helyet igényel, tehát a kertben közvetlen napfényre helyezzük. Kedveli a meszes, humuszos talajt.

Tavasszal vágjuk vissza őket 20 cm-re. Májustól szeptemberig virágzik és ősszel érnek be gyümölcsei.

Kiültethető szabadföldbe, viszont télre ki kell ásni és hűvös helyen, kevés locsolással teleltetni, enyhébb teleken alapos takarással a kertben is áttelelhet. Ha télen is meleg helyen tartjuk, folytathatja a virágzást, de teleltetéssel sokkal gazdagabb virágzást produkál következő évben. Kitűnően fejlődik cserépben vagy dézsában is, így a téliesítés könnyebben megoldható, tartható ablakban, balkonon vagy erkélyen is.

Magvetés: a héjat csiszolópapírral enyhén dörzsöljük rövid ideig, majd 48 órára áztassuk be meleg vízbe. Ezután nedves közegbe helyezzük el a magot, majd takarjuk le egy üveglappal vagy átlátszó fóliával a magas páratartalom megtartása érdekében, viszont minden nap szellőztessük, hogy ne penészesedjen. Gondoskodjunk a közeg nedvesen tartásáról. A csírázára a negyedik héttől lehet számítani, de jóval több ideig is eltarthat.


Banán alakú passiógyümölcs, molyhos golgotavirág, bananadilla, kuruba, taxo -> elvetve februar 20.
Passiflora mollissima

A meleg égöv országaiban szép virágaiért és ízletes terméseiért ültetett fásodó szárú, kacsokkal kapaszkodó kúszónövény, a csaknem 500 fajt számláló Passiflora nemzetség tagja. Őshazája az Andok-hegység trópusi területein keresendő, Ecuadorban, Peruban, 2000-3600 méteres tengerszint feletti magasságban, ahol a tövétől húsz méter távolságra is elkúszik. Leveleinek mindkét oldala molyhos, erről kapta a molyhos golgotavirág elnevezést. Virágai nagyon szépek, fényes rózsaszínűek, 5-10 centiméter hosszúak.

A golgotavirág nemzetség virágainak szerkezetét az 1600-as években hitbuzgó szerzetesek állították párhuzamba Jézus szenvedéstörténetével. „…a virág belső széle rojtokból álló koronája a tövises korona, a virágot alkotó szálacskák a véres ostorok, fehérsége az ártatlanság, a virág középső oszlopa a kereszt. Megvannak rajta még a szegek (bibeszálak) és a kalapács (porzó) jelképei is. Levelei dárdaszerűek, kapaszkodó kacsai kötélhez hasonlítanak. Magjai szív alakúak, a szerető szív jelképei.”- írja róla Velich István és V. Nagy Enikő. Termései hosszúkásak, zöldessárgák, ízletesek: gyümölcslevek, trópusi koktélok alapanyagai.

Nálunk csak edényes növényként tartható. Napos helyet, humuszban gazdag, nedves, de jó vízelvezetésű talajokat kedveli. A növekedési időszakban gyakran öntözzük. Fagyérzékeny növény, télen hűvös helyen, mérsékelt öntözés mellett teleltetni szükséges.

A magvetés előtt vízben áztassuk a magokat 1-2 napig, majd vethetjük jó vízáteresztő közegbe, termőföld és homok keverékébe fél centiméter mélyre. Ahhoz, hogy a csírázáshoz megfelelő páratartalmat biztosítsunk, a vetőedényt egy üveglappal fedjük le. Ne álljon alatta a víz, a földjét hagyjuk néha megszikkadni, de ne száradjon ki teljesen. Az optimális csírázási hőmérséklete 25 fok körül van. A csírázási ideje 2-4 hét.


Közönséges guáva, guayaba -> elvetve marcius 6
Psidium guajava

A mirtuszfélék családjába tartozó, közép-amerikai guáva, bokor, vagy kisebb fa termetű növény, amelyet ízletes gyümölcseiért ma már a világ egyéb meleg égövi tájain is termesztenek. Levelei keresztben átellenesen állnak, megdörzsölve erősen illatosak. Sok porzós, feltűnő virágai a levélhónaljakban fejlődnek. Termése 4-12 centiméter nagyságú, sárgászöld, C-vitaminban gazdag. Terméshúsa fehéres, rózsaszín vagy sárgás színű, a belseje felé pirosas bemosódással. Íze édes, aromás, a körtére és a szamócára egyszerre emlékeztető. Nyersen és befőzve egyaránt fogyasztják, de gyümölcslevet és zseléket is készítenek belőle, levével jégkrémeket, édességeket ízesítenek. Ázsiában az éretlen terméseket megcukrozva kedvelik, héját összehúzó, fanyar íze miatt salátákban használják. A népi gyógyászatban a növény minden részét alkalmazzák antibakteriális és egyéb hatásai miatt. Leveleiből festéket készítenek, bőrt cserzenek. Kemény fájából kerítésoszlopokat, szerszámokat készítenek, de tűzifának és faszén készítésére is alkalmas.

Magyarországon csak edényes növényként vagy télikertben tarthatjuk. Télen világos, hűvös helyen teleltetve, nyáron kint a kertben, napos helyen gyakori öntözés mellet a harmadik évtől számíthatunk terméseire.

A magokat nem szükséges előkezelni, kb. fél centiméter mélyre kell vetni termőföld és homok keverékébe. Ahhoz, hogy a csírázáshoz megfelelő páratartalmat biztosítsunk, a vetőedényt egy üveglappal fedjük le. Ne álljon alatta a víz, a földjét hagyjuk néha megszikkadni, de ne száradjon ki teljesen. Az optimális csírázási hőmérséklete 22-25 fok. Csírázási ideje 2-4 hét.


Mirtuszfüge, mirtuszdió, ananász guava, brazil guava, fidzsoa -> elvetve marcius 6
Acca sellowiana (syn. Feijoa sellowiana)

Ez a mirtuszfélék családjába tartozó Dél-Amerikában őshonos gyümölcsfa meglepő fagytűrő képességgel rendelkezik. A mediterrán országokban széles körben ültetett, kedvelt gyümölcs, de télikertekben, fóliasátrakban, fűtetlen világos helyiségekben, esetleg védett helyen a szabadban, városi belső udvarokban nálunk is átteleltethető, sőt, már 3-5 éves korában hozza illatos, szép virágait, és megörvendeztethet minket tyúktojás nagyságú, aromás, frissítő terméseivel.

Gyümölcsének illata finom parfümök illatára hasonlít, íze az ananász, az eper, az alma és a menta ízének kombinációja. További különlegessége, hogy jellegzetes, sokporzós mirtuszvirágainak vérvörös porzószálai is ehetőek, édeskés ízük van. Ahol termesztik, ott általában salátákra szórják, vagy dzsemet készítenek belőle.

Az első 1-2 évben lassan növekszik, de később közepes növekedési erélyű. Fiatal korában érzékenyebb a hidegre, később mínusz 12 fokig bírja a lehűléseket. Mivel örökzöld, a fagyos szelek könnyen károsíthatják, ezért a szabadban csak nagyon védett helyen érdemes próbálkozni az átteleltetésével. Mínusz 9 fok alatt a virágrügyei elfagynak, ezért, ha termést szeretnénk, biztonsággal csak edényes növényként termeszthető. Télen fűtetlen, világos helyiségben, mérsékelt öntözés mellett, a leanderhez hasonlóan teleltethető. Talajban nem válogatós, de jobban kedveli a laza, jó vízáteresztő talajokat. Fényigényes, de jól tolerálja a félárnyékos fekvést is. A gyümölcsérés idején igényli a bővebb vízellátást.

A magokat homokkal kevert tőzeges föld felületére vetjük, a megfelelő páratartalom biztosítása érdekében a vetőedényt egy üveglappal fedjük le. Csírázási ideje 20-22 fokon 2-4 hét.


Ausztrál Dinnyebokor, Tojásdinnye Pepino-> elvetve marcius 6
Solanum muricatum ‘Pepino Gold’ 

Kedvelt gyümölcstermő burgonyaféle. Szabadföldben egynyáriként vagy cserepesként is nevelhetjük. Termései csíkosak, édesek, sárgadinnye ízűek. Szabadföldben később virágzik. 

Ízletes, önmagát beporzó egzotikus gyümölcs, amely ampolnában vagy ládában termeszthető balkonon, teraszon vagy üvegházban.
Vetés: feb.vége-ápr. (ablakpárkány, üvegház)
Csírázás: 12-20 nap 18-24°C / kelés után cserépbe átültetni
Tő- és sortáv.: máj.közepe után a szabadba vihető
Szedés: júl-nov.
A tojásdinnye, vagy más néven körtedinnye ízletes csemege és különleges dísznövény egyben. Jól termeszthető balkonon, teraszon vagy mini-kertekben. Bokros növény sárgás-lilás színű virágokkal, amelyekből sárgás-narancsos színű, lila csíkos vagy foltos, lúdtojás alakú és méretű termések fejlődnek. Íze kellemesen édes, leginkább a körtére és a dinnyére hasonlít. Frissen fogyasztva magában vagy gyümölcssalátában a legfinomabb, de készíthetünk belőle levet vagy lekvárt is. A növény termete a paradicsomhoz hasonló, a hajtások 80 cm-re nőnek meg, felkötözve eléri a 180 cm-es magasságot. Igényei is a paradicsommal egyezőek: napos, esőtől- és széltől védett, de szellős helyen, cserépben (40 cm átm.), ampolnában vagy ládában tartható. A vékony hajtásokat érdemes megtámasztani karó vagy háló segítségével. Kapjon elegendő vizet és rendszeresen tápoldatot.

Ugyan az Ausztrál Dinnyebokor termése nem egy közismert gyümölcs, a dél-amerikai őslakosok mégis már nagyon régóta termesztik. Világossárga húsa igen sok levet tartalmaz, íze pedig a dinnyére és a körtére emlékeztet. Ezért is hívják még körtedinnyének. Már augusztusra beérik. Meg lehet hámozni, mint a kiwit. Gyümölcssalátának is remek! Az Ausztrál Dinnye a burgonya- és a paradicsomfélék családjába tartozik.

Az Ausztrál Dinnyebokrot a szabadban is elültetheti. Ehhez ásson egy gödröt, rakjon az aljára vízmegtartó réteget, majd ültesse a gyökérzetet a gyökérlabdával együtt a gödörbe. A gyökérlabda valamivel a gödör teteje alatt legyen. Temesse be a gödröt, és időnként nyomkodja le. Ezután öntözze meg alaposan. Az Ausztrál Dinnyebokor akkor tud legjobban fejlődni, ha meleg, szélvédett helyen tartja.

Az Ausztrál Dinnyebokor cserépben is szépen fejlődik.
Az Ausztrál Dinnyebokor évelő növény, amely azonban remekül megél virágcserépben is. Használjon egy nagyobb cserepet, amelynek lyukas az alja, és töltse fel komposzttal. Gyümölcse, amelyet nyár végén hoz, teraszának dísze lesz. Az Ausztrál Dinnyebokor jól kombinálható más növényekkel, például szőlővel. Élvezze a frissen szedett gyümölcsöket egyenesen a kertjéből!

Az Ausztrál Dinnyebokor rendszeres öntözést igényel, valamint meghálálja a növénytáppal történő rendszeres kezelést is. Ha szeptemberben leszedi a kisebb leveleket és szárakat, akkor több napfény éri a gyümölcseit. Ettől erősebbek lesznek rajta a lila csíkok, és érettebb lesz a gyümölcse. Az Ausztrál Dinnyebokor évelő növény. Tavasszal friss hajtásai nőnek a gyökérzetről. Védje a fagyoktól úgy, hogy egy réteg lehullott levéllel borítja be a törzsét. Tartsa a cserepet védett helyen. Évente vágja le a szárát, ezáltal a növény évről-évre új hajtásokat hoz majd.


Spagettitök
Cucurbita pepo var. fastigiata

Nagyon finom, kis termésű, fehér színű tökfajta. A tövétől több méterre is elkúszik, nagyon bőven terem. Az Istengyalulta tökhöz (Cucurbita ficifolia) hasonlóan, főzés közben csíkokra esik szét, így a tökfőzelék készítésekor nem kell a gyalulással foglalkozni. Ha nem főzeléket készítünk belőle, akkor tölthetjük is, de félbe vágva is megfőzhetjük, majd a belsejét villával kikaparva a főtt spagettitésztához hasonló megjelenésű „tésztát” kapunk. Ezt finom mártással nyakon öntve úgy fogyaszthatjuk, mint a spagettit.

Fényigényes, kedveli a tápanyagban gazdag talajt, ezért trágyafészekbe is vethető. Szárazság esetén igényli az öntözést.

Májusi kiültetésre kora tavaszi palántaneveléssel is termeszthetjük, de magját április második felében szabadföldbe is vethetjük. Én trágyafészekbe szoktam vetni: egy gödörbe teszek érett marhatrágyát, erre egy vékony réteg földet, majd arra 2-3 szem magot, végül az egészet betakarom 2-3 cm vastagon puha földdel. Alapos beöntözés után 1-2 hét alatt kikel.


Hármaslevelű csokoládészőlő, hármaslevelű akébia
Akebia trifoliata

Ez a kelet-ázsiai kúszónövény képes nagy felületeket befutni. Illatos virágait gazdagon hozza, termése is ehető. Őshazájában, leveleinek forrázatát fogyasztják teaként. A csokoládészőlő, más néven ötlevelű akébia (A. quinata) nagyon közeli rokona. Legfeltűnőbb különbség a két faj között, hogy ennek összetett levelei csak 3 levélkéből állnak, ezért megjelenése e különbség miatt szembetűnő.

Ez az Akebia faj valamivel fagyérzékenyebb, mint az A. quinata, de védett helyre ültetve jól áttelel Magyarországon is. Tápdús és nedves, de jó vízáteresztő talajt igényel. Kedveli a napos vagy félárnyékos fekvést. Támaszték mellett nagy felületet képes befutni.

A vetőmagot legjobb késő ősszel hidegágyba vetni, így tavaszig megkapja a kellő hideghatást. Ha nem ősszel vetjük, akkor érdemes nedves homokkal összekeverve egy nylon zacskóban, 1-2 hónapig 2-5 fokon hűtőszekrényben tárolni. Ezután vethetjük el kb. fél centiméter mélyre, termőföld és homok keverékébe. Ne álljon alatta a víz, a földjét hagyjuk néha megszikkadni, de ne száradjon ki teljesen. Az optimális csírázási hőmérséklete 15-18 fok körül van, a magok csírázási ideje 1-3 hónap.


Húsos som
Cornus mas

Egész Európában elterjedt ez a somfélék családjába tartozó, finom gyümölcsöt termő cserje. Bár sárga virágai kicsik, tél végén, kora tavasszal lombfakadás előtt olyan tömegben nyílnak, hogy egy sombokor is élénk színfoltnak számít. Termései 1,5 – 3 cm nagyságúak, hosszúkásak, előbb élénkpirosak, majd bordóra érnek. Ízük kellemesen savanykás, pikáns.

Korábban a házi kertekben is gyakran ültetett növény volt. Manapság inkább dísznövényként ültetik, pedig értékes gyümölcse azon túl, hogy finom, C vitaminban is gazdag. Készíthető belőle lekvár, ami különösen vadhúsok mellé való, valamint kompót, szörp, de még bor és pálinka is. Az éretlen terméseiből sós vagy borecetes lében köménymaggal fűszerezve olívabogyóhoz hasonlóan fogyasztható téli csemege készíthető.

Kedveli a napos helyet, árnyékban nem, vagy csak keveset terem. Jól tűri a téli hideget és a szárazságot is.

A magokat vetés előtt érdemes hideghatásnak kitenni, ez elősegíti és gyorsítja a csírázást. Először vízben áztassuk egy napig, majd nedves homokkal összekeverve egy nylonzacskóban (pl. visszazárható tasakban) tegyük hűtőszekrénybe (nem fagyasztóba) 2-3 hónapra. Ezután vetjük el kb. fél centiméter mélyre, termőföld és homok keverékébe. Ne álljon alatta a víz, a földjét hagyjuk néha megszikkadni, de ne száradjon ki teljesen. Az optimális csírázási hőmérséklete 18 fok körül van, a magok csírázási ideje előkezeléssel 4-8 hét.


Kék babfa, kék kolbászfa
Decaisnea fargesii

Ez a lombhullató bokor, vagy kis fa Nyugat-Kína, Sikkim, Nepál és Mianmar hegyvidéki területeiről származik. Levelei nagyok, 60-90 cm hosszúak, szárnyaltak. 3-6 centiméteres zöldessárga virágai 25-50 cm hosszú lelógó fürtbe rendeződnek. Termései akár 10 cm hosszú és 3 cm széles húsos tüszők. A magvakat körülvevő zselészerű pép ehető, édes, kissé a görögdinnyére emlékeztető, kocsonyás, őshazájában a bennszülött népek nagyra becsülik.

Mutatós lombozata és rendkívül dekoratív gyümölcsei miatt Magyarországon dísznövényként is ültethető. Annak ellenére, hogy jól bírja a hazai teleinket és a talaj kémhatására sem igényes, a faiskolákban ritka vendég. Az idősebb növények a mínusz 20 fokot is károsodás nélkül viselik. Nálam öt éve takarás nélkül telel át egy embermagasságú példány. A tavalyi mínusz 18 fokos hideg a napokig tartó erős széllel meg sem kottyant neki, tavasszal szépen kihajtott.

Csírázásához hideghatás szükséges. Ezt a hidegkezelést úgy végezhetjük, hogy 1 napig tartó vízben áztatás után nedves (nem vizes!) homokkal összekeverve egy zacskóba tesszük, majd 2-3 hónapra hűtőszekrénybe tesszük (2-5 fokon), és ezután vetjük. Hidegkezelést alkalmazhatunk úgy is, hogy ősszel vetjük szabadföldbe, vagy cserépbe és tavaszig kint hagyjuk. Ha cserépbe vetjük, akkor a talaja nyirkos legyen, de ne álljon rajta a víz. A vetéshez jó vízgazdálkodású, közepes tápanyagtartalmú talajt használjunk. 15-18 fok körüli hőmérsékleten, a csírázás az előkezelt magokban általában 1-3 hónap alatt megindul.


Nyugati szamócafa
Arbutus unedo

Ez a hangafélék családjába tartozó örökzöld kis fa a Földközi-tenger medencéjének nyugati feléből származik, azonban a Golf-áramlatnak köszönhetően e növény elterjedési területe a mediterrán térségből az Atlanti-óceán mentén felhatolt egészen Írországig. Melegebb területeken ma is előszeretettel ültetik szép megjelenése, és mutatós, ehető termései miatt. Magyarországon védett fekvésben könnyen áttelel, de inkább bokor méretűvé fejlődik.

Levelei oválisak, kissé kihegyesedők, csüngő, fehér virágai ősszel nyílnak. Termései gömbölyűek, megjelenésükben a szamócához, eperhez hasonlatosak, nagyon látványosak, mutatósak, de ízük nem okoz nagy élvezetet, inkább alkoholos italt, vagy befőttet készítenek belőle.

Védett fekvésbe ültessük, a szárító téli szelektől mentes, napos helyre. Kedveli az enyhén savanyú talajokat, de jól tűri a semleges, ill. kissé meszes talajokat is. Fiatal korában fokozottan fagyérzékeny, ezért csak az 1-2 éves növényt ültessük ki. A több éves növények kb. mínusz 12-15 fokig fagytűrők, tehát képesek védett helyen károsodás nélkül is áttelelni, azonban, ha a terméseiben is szeretnénk gyönyörködni, akkor érdemes hűvös, világos helyen teleltetni. Mivel a virágait ősszel hozza, a fiatal terméskezdemények károsodhatnak télen.

A vetőmagoknak ahhoz, hogy kizökkenjenek a mély nyugalmi állapotukból, a vetés előtt szükségük van hidegkezelésre. Nedves homokkal összekeverve egy nylon zacskóban, 1-2 hónapig kb. 2-5 fokon hűtőszekrényben tároljuk. Ezután vethetjük el kb. 2-3 mm mélyre, termőföld és homok keverékébe. Ne álljon alatta a víz, a földjét hagyjuk néha megszikkadni, de ne száradjon ki teljesen. Az optimális csírázási hőmérséklete 15-18 fok körül van, a magok csírázási ideje 3-6 hét.


Házi berkenye
Sorbus domestica

Nyugat-Ázsiától Észak-Afrikán keresztül Délnyugat-Európáig a mediterrán területeken elterjedt fafaj, amely hidegtűrésének köszönhetően, termesztett kultúrnövényként Magyarországig is felhatolt. A múltban gyakori vendég volt a szőlőhegyeken a szőlők és a mandulafák szomszédságában. Ma már csak elvétve találkozhatunk egy-egy öreg, 15-20 méter magas, több évszázados berkenyefával, és egyre fogy azok száma is, akik kóstolták, és emlékeznek még az ízére… Elődeink sokoldalúan hasznosították a berkenyefát. Gyümölcsét nyersen fogyasztották, vagy lekvárt és pálinkát főztek belőle, de az almabor készítésekor az almához is keverték, mert a berkenyével kevert almabor jobban elállt. Faanyagát rendkívül értékes alapanyagként dolgozták fel. 1798-ban Veszelszki Antal így írt róla: „Sajtó-srófnak, puska-ágynak és egyéb szerszámoknak [használják], mellyeknek tartóssága kemény fát kíván, hogy hamar el ne kopjanak. Aszalt gyümöltse, tudja az egész világ, hogy a vér-hasban kínlódóknak borban főzve kész orvosság, még pedig tsalhatatlan, ha eszik, ’s isszák. .…nálunk a szőlő-hegyeken elég terem, és imitt-amott szereti a hegy-oldalakat. Gyökérhajtásokról és magról szaporíttatik, de tán tsak a’ madarak által, holott megérdemelné, ha az emberek a véle való bajmolódást magukra vennék, vagy legalább ha puszta földeikben szállást nem engednének néki, ültessék az utak mellé állénak.” Veszelszki 220 évvel ezelőtt leírt gondolatai ma is aktuálisak. Érdemes lenne termesztésbe vonni, a nagyobb házikertekben mindenképpen. 2-3 cm hosszú, kicsi körte vagy almaformájú, barnás alapon pirosan mosolygó gyümölcsei jellegzetes ízűek. Az éretlenül fanyar gyümölcsök teljes érésben édesek lesznek, kissé az almára hasonlító ízzel. Szárnyalt leveleivel, sátorozó krém fehér virágaival, narancsos-barnás látványos őszi lombszínével, a dísznövényekkel is felveszi a versenyt.

Kedveli a tűző napsütést, az árnyékos helyeket nem jól tolerálja. Fiatal korában meghálálja az öntözést, de a jól begyökeresedett idősebb növények már szárazságtűrők. Talaj iránt nem igényes, de jobban szereti a jó vízáteresztő, könnyen felmelegedő talajokat.

Magjai a csírázáshoz hidegkezelést igényelnek. A magokat egy napig vízben áztatjuk, majd nedves homokkal vagy tőzeggel összekeverve egy zacskóba tesszük, és 2-3 hónapig, 2-5 fokon hűtőszekrényben tároljuk. Hidegkezelést alkalmazhatunk úgy is, hogy ősszel vetjük szabadföldbe, vagy cserépbe és tavaszig kint hagyjuk. Ha cserépbe vetjük, kb. fél centiméter mélyre kell vetni termőföld és homok keverékébe. Ahhoz, hogy a csírázáshoz megfelelő páratartalmat biztosítsunk, a vetőedényt egy üveglappal fedjük le. Ne álljon alatta a víz, a földjét hagyjuk néha megszikkadni, de ne száradjon ki teljesen. Az optimális csírázási hőmérséklete 18-23 fok. Csírázási ideje előkezeléssel 3-5 hét.


 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *